top of page

HEALTH

Savunma sporu   ( Taekwondo Kickbox Wushu Muay Thai vb. ) ile ilgili en son gelişmeler güncellemeler musabaka tarihi-yeri SONUÇ ve RESİMLER ENNNN HIZLI ENNNN GÜVENLİ ENNNN DOĞRU biçimde  sitemiz takipçilerine duyurulmaktadır...!!!

KİRAZ

Kiraz, lezzetli, güzel ve sezonluk meyvelerdendir. 3-4  metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişir ve ılıman iklimi sever. Kirazın mükemmel tadının yanında sağlık açısından faydaları da çok fazladır.
Kirazın en önemli özelliği mükemmel bir antioksidan olmasıdır. Bol miktarda A vitamini içeren kiraz bunun yanında C, K ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kiraz, potasyum, demir ve magnezyum açısından da zengindir.

ÇİLEK

Nefis, ağız sulandıran ve keyif verici tadının yanında çileğin sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Çilek gerek ilaç sektöründe gerekse kozmetik sektöründe çok fazla kullanılan bir besindir.
Çilek; tatlı, ekşi ve lezzetli olduğu için meyvelerin kraliçesidir desek yanlış olmaz. Buna bir de sağlığa katkısını eklersek ‘kraliçe’ tabiri eksik kalır. Çilek, antioksidan içeren en iyi 10 besin arasında yer alır ve sağlığa faydaları açısından birçok meyve sebzeden daha önemlidir diyebiliriz.
Belki de bu yüzden çok geniş alanda kullanılır. Çilek daha çok yemeklerde, keklerde, tatlılarda, içeceklerde, ilaçlarda, kozmetik ürünlerinde ve daha nice sayamayacağımız alanda insan sağlığına hizmet etmektedir.
Çilek, bol miktarda A, C,B6 ve B12 vitaminleri içerir. Bunun yanında, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini çok miktarda içerir.

İNCİR

Lezzetli ve tatlı incir insanlık tarihinin belki de en keyifli tüketilen meyvelerinden bir tanesidir. Görünüşü kadar sağlığa olan faydaları da yıllarca insanların dikkatini çekmektedir. İncir antioksidan, lif, mineraller ve vitaminler açısından çok zengin şifa kaynağıdır.
İncir Asya ve Türkiye gibi ılıman iklimlerde yetişen bir meyve türüdür.  Fakat zamanla öneminin anlaşılmasıyla birlikte Avrupa ve Amerika kıtasında da yetiştirilmeye başlanmıştır. Ev bahçelerinin mutlaka bir köşesinde incir ağacına yer ayrılır.
İncir içerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa inanılmaz katkı sağlar.  Sodyum, Potasyum ve Magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, aynı şekilde fazla miktarda B3, B6, B2 ve K vitamini içermektedir. Çok az yağ içeren incirin kalp ve mideye çok faydası olan lif açısından çok zengindir.

KAVUN

Kavun genellikle yaz aylarında yetişir. Kavunun tamamen olgunlaştığını tatlı aromasından ve kanarlarındaki yumuşaklığından anlarız. Kavunun çok naif bir kokusu vardır. İçinde yumuşak ve beyaz çekirdekleri olan kavun, yassı ve genelde sarı ve yeşil renklerdedir.
Kavunun naif kokusu ve hoş tadı yanında sağlık açısından da bir çok faydası vardır. İçerdiği yüksek derecede vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir yaşam için katkı sağar.  Kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında bol miktarda B vitamini kompleksi içerir B1 ( tiamin), B3 (niasin) B5 (pantetokin asit) ve B6 (pridoksin) içermektedir. Bunlara ek olarak E ve K vitaminlerini de içermektedir.
Ayrıca, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfe-beta karotenleri zengin miktarda içermektedir.

ARMUT
DUT
ELMA
KARPUZ

Ülkemizde de yetişmekte olan armutun bir çok çeşidi yetişmektedir. Armut her ne kadar neredeyse her mevsim bulunabilen bir meyve olmasına rağmen genelde sonbahar ve kış aylarında çıkmaktadır. Armutun sağlık açısından bilinen bir çok faydası vardır. Özellike bol miktarda lif içermesi armutun geniş bir yelpazade sağlığa katkıda bulunmasını sağlamaktadır.
Armut bol miktarda A, C ve Ka vitamini içermektedir. Özellikle preslenerek suyunun çıkarıması A,B1,B2,B3, Bl vitaminlerinden maksimum derecede faydalanmamızı sağlar. Bu yüzden düzenli olarak armut tüketimi bir çok fayda sağlar.

Dut lezzeti ve besleyici özelliğinden dolayı dünya çapında çok yaygın olarak tüketilmektedir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve daha çok ılıman iklimleri sever. Yuğun olarak Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında teyişmeltedir.  Dut şekilde olarak karaduta benzer tat olarak da greyfurt’u andırır. Dutun farklı çeşitleri vardır, mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç ana gruba ayrılır. Dut taze olarak tüketildiği gibi daha çok kuru olarak tüketilir. Bunun diğer bir sebebide kurutularak uzun süre muhafaza edilebilmedisir. Duy arıca yemeklerde özelleikle tatlılarda kullanılır.
Dut ağacının yaprakları ipek böcekleri için zengin besinler içerir. Dut yaprakları anti-enflamatuar olarak, saç dökülmesine karşı ilaçlı tedavi olarak kullanılmaktadır.
Dutun kendine has tadı ve şekli dışında zengin besin maddeleri içerir. Bu besin madelerinin sağlık açısından bir çok faydası vardır. Perotein açısından çok zengindir. Ayrıca A,E,C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan ut, kalsiyum, demir, folat, tiamin, nisain kaynağıdır.
Duy aynı zamanda antioksdianlar açısından da zengindir, bu özelliği sayesinde bir çok hastalığın tedavisinde ve aynı zamanda cilt bakım malzemlerinde kullanılmaktadır.Dut ayrıca antosiyanin, flavonoidler, lutein, zea-ksantin, B karoten ve A karoten  açısından oldukça zengindir.

Elma , dünya çapında en fazla tüketilen meyveler arasında belki de birinci sıradadır. Çok farklı çeşitleri vardır.  Elmaların farklılıkları yetiştiği bölgeden de kaynaklanabilir. Bazı bölgelerde yetişen elmalar yumruk büyüklüğünde olurken, bazıları erik büyüklüğünde ve çok ufak olabiliyor.
Elmanın sağlıktan sindirim sitemine, cilt hastalıklarından kalp damar sağlığına kadar birçok organa faydası vardır. Elma ayrıca içerdiği besin, vitamin ve elementler yardımıyla vücudu güçlendirir ve hastalıklarla mücadelede yardımcı olur.
Önemli bir  A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Karpuz yaz aylarının en mükemmel meyvelerindendir. Serinletici ve hararet giderici özelliğinden dolayı dünyada en çok tüketilen meyveler arasındadır. Karpuz sağlığa şifalı gelen meyveler sıralamasında ilk sıralarda yer alır. Karpuzun saçtan tırnağa kadar bütün vücuda faydası olduğunu söylemek mümkün.
Karğuzun %92’ni su oluşturduğu için mükemmel bir serinletici ve nemlendiricidir. Tam bir A vitamini deposu olan karpuzun gözleri dinlendirdiği ve beslediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyebiliriz.

AYVA
ÜZÜM
ERİK
KARA DUT

Meyveler sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Meyveler sağlıklı kalmamız için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler bakımından çok zengindir. Ayva da sağlık açısından tüketebileceğimiz ve içerdiği vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir.
Ayvayı taze olarak sonbahar ve kış aylarında tüketebiliriz. Olgun bir ayva altın sarısı bir renk alır. Çok farklı ve tatlı bir lezzeti vardır. Nadiren çiğ yenilir genelde, pişmiş veya dondurularak tüketilir. Asya’da yetişen ayvalar daha yumuşaktır. Bazı bölgelerde yemeklerde kullanıldığı gibi, reçel de yapılır.
Diğer meyvelerde olduğu gibi ayva da iyi bir besin kaynağıdır. Bol miktarda A, B ve C vitamini içerir. Mide için çok faydalı olan lifler barındırır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum, demir ve fosfor açısından zengindir.

Üzüm dünya çağında en çok tüketilen otantik tada sahip meyvelerden biridir. Filizi onlarca metre uzayabilmektedir ve genelde ılıman iklimleri sever. Üzüm tadı ve kokusu ile renklerine göre varyasyon göstermektedir, bilinen üç üzüm çeşidi vardır. Tatları arasında bir derecelendirme yapılacak olursa yeşil üzüm biraz daha ekşi kırmızı üzüm daha tatlı ve siyah üzümünde ise ikisinin arasında bir tada sahiptir.
Üzümler çok ufak olmalarına rağmen sağlık açısından çok faydalı meyvelerdir. Üzümün etkin olarak birçok kullanım alanı vardır, yeme-içmenin dışında kozmetik alanda, bakım ürünlerinde faydalı bir destekleyici olarak fayda sağlamaktadır.
Üzüm bol miktarda enerji içerir, protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Üzüm ayrıca folatlar, Niasin, Pantotenik i Piridoksin, Riboflavin , Tiamin yanında, C,E,K vitaminleri içermektedir. C ve K vitaminleri açısından çok zengindir. Üzüm ayrıca bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganze, demir, magnezyum, çinko, Karoten-?, Karoten-ß, Kripto-ksantin, Lutein-zeaksantin  açısından zengindir.

Gülgiller familyasındandır, kabukları ince ve ceviz büyüklüğünde olan erik B vitamini açısından zengin bir meyvedir. Kültürü yapılmakla birlikte yabani olarak da yetişmektedir. Anavatanı Anadolu olarak bilinmektedir. Ancak göçler ve savaşlar nedeni ile de farklı iklim bölgelerine de kendisini adapte ederek yetişmektedir. Bahar aylarında can erik ilerleyen zamanla birlikte olgunlaşarak japon eriği olmaktadır. Erik taze olarak ya da kurutulmuşu tüketilebilmektedir. Eriğin kompostosu da yapılabilmektedir.
A ve C vitamini ile bakır mineralleri, potasyum ve lif kaynağı olan erik fosfor ve demir de içermektedir.

Yaz aylarında çıkan karadut halk dilinde böğürtlen olarak da bilinmektedir. Tüketmeye yeni başlayanlar için kolay ve zahmetsizdir, soyulması gerekmez. Genelde vahşi bitkilerle ve kıraç alanlarda da yetişmektedir. Otantik bir lezzeti olan karadutanun kırmızı bir suyu vardır. Çocukların favorisidir. Kimbilir böyle olmasının nedeni belki de sağlık açısından faydalarının yeterince fazla olmasıdır.
Çok hassas bir yapıya sahip olan karadut prüssüz ve kırılgan yapıya sahipolduğu için itina ile tüketilmesi gerekir. Daha çok mor renktedir, bazı bölgelerde kırmızıya çalan bir rengi vardır.
Karadut C,K ve E vitaminlerini içermektedir. C vitamini içermesi aynı zamanda etkili bir antioksidan olmasını sağlar. Bunun dışında Tiamin, sodyum, niasin, potasyum içermektedir. Aynı şekilde değeri yüksek mineraler de içerir, bakır, demir, magnezyum, mangan, selenyum, çinko yanında beta karoten açısından zengin sayılmaktadır.Bir çok meyve ve sebzenin aksine Lutein  zeaksantin içermektedir, aynı zamanda diyet lifleri açısından da zengin sayılır.

NAR

Narın Faydaları hakkında çok az şey biliriz. Halbuki narın insan sağlığına olan faydaları saymakla bitmez. Çekirdeklerinden tanesine, kabuğundan suyuna kadar birçok hastalığa deva olan nar, aynı zamanda vücudu hastalıklara karşı da bir kalkan gibi korumaktadır.
Nar bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolestrol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.
C, B1 ve B2 vitaminleri yanında zengin potasyum içeren ve yaklaşık bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25’ini karşılar. İsmi Kuranı-ı Kerim’de geçtiği için, halk arasında ‘Cennet Meyvesi’ olarak da adlandırılan narı, günlük tükettiğinizde yorgunluğu giderir ve vücuda zindelik kazandır.

ŞEFTALİ

Anavatanının Çin olduğu düşünülen Şeftali’nin Dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilmektedir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali gülgiller familyasındandır. Eski çağlarda şeftali Çin’de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmaktaydı. Ortalama ömrü 30 yıl olan şeftali ağacı 2 ile 2,5 metre uzunlukta olup ılıman iklimlerde yetişmektedir. Ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesinde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya genelinde Türkiye şeftali üretimi yapan ülkeler arasında 6 inci sırada yer almaktadır. Şeftali meyve olarak yenilebilerek tüketildiği gibi suyu çıkarılarak da tüketilmektedir.
Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva etmektedir. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin şeftali demir ve sodyum açısından da zengindir.

MUZ

Eğer muzun sadece maymunlara has bir meyve olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, bu makaleyi sonuna kadar okuduğunuzda muzun faydalarını keşfedeceğinize ve muz hakkındaki fikirlerinizin değişeceğine eminim.
Muz, doğanın bize sunduğu mükemmel aperitif  yiyeceklerinden birisidir. Muzun bu değeri diğer besinlerde olduğu gibi içerdiği zengin mineraller, vitaminler ve sağlığımıza katkı sağlayan diğer elementlerdendir.
Genelde muzun içi tüketildikten sonra kabuğu atılır. Fakat muzun kabuğu da birçok açıdan ve özellikle cilt hastalıklarına faydalıdır. Bunun yanı sıra dişleri ve diş etlerini kuvvetlendirir, göz kapaklarında ve ciltte çıkan kara lekelere karşı etkilidir.
Muz zengin miktarda kalori, protein, sodyum, potasyum, magnezyum,  A, E, K  ve C vitaminlerini içermektedir.

KAYISI

Gülgiller familyasından 4 metre ile 6 metre boyunda meyve ağacıdır. Kayısı meyvesi cevizden biraz daha irice olup sarı renkli, etli, sulu, sert ve tek çekirdeklidir. Çiçekleri ise beyaz ya da pembe renklidir. Yetiştirilmesi dünyanın hemen her yerine yayılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkeler ile Avrupa ve Asya kıtalarında yetişmektedir. Ülkemiz %15’lik oran ile dünyada yaş kayısı üretiminde listenin ilk sırasında yer alırken İspanya ikinci, İtalya ise üçüncü sıradadır. Malatya, Elazığ, Erzincan, Kars – Iğdır Bölgesi, Mersin, Muş, Hatay ile Ege ve Marmara Bölgesi en çok üretimin yapıldığı yerlerdir. Kayısının; Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey, Darende gibi çeşitleri bulunmaktadır.
A, B, C ve P vitaminleri içermekle birlikte kuru ve yaş olarak tüketilen kayısının, kompostosu ve reçeli de yapılmaktadır. Çekirdeğinden yağ elde etmek için yararlanılır.

BÖĞÜRTLEN

Rosaceae familyasına ait küçük bir yıllık çalı olan böğürtlenin bilimsel adı rubus fruticosus olarak bilinmektedir. (1)
Böğürtlen besleyici bileşenlerini çok iyi saklayan, besin değeri oldukça yüksek lezzetli bir meyvedir. Vitamin bakımından oldukça zengin olan böğürtlen vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, folik asit, vitamin C(askorbik asit), vitamin E ve vitamin K içermektedir. Mineral açısından da oldukça zengin olan böğürtlen kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko içerir. Çok iyi bir amino grup asit kaynağı olması nedeniyle içerdiği temel diyet lifleri sayesinde zararlı kolesterol sıkıntısı yaşatmaz.

KESTANE

Kestane 4-5 metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişir ve genelde ılıman iklimleri sever. Sonbahara doğru çıkar, kış aylarının değişmez aperatif yiyeceklerinden bir tanesidir. Kestane besleyici bir besin kaynağı olmasının yanında kalorisi yüksektir. C, B1 ve B2 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestane aynı zamanda çok farklı uçucu yağlar ile birlikte protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi madde ve mineraller içermektedir.
Kestanenin içerdiği besinler ve vitaminler birçok açıdan sağlık açısından faydalıdır. Özellikle çocukların gelişme döneminde önemli bir besin kaynağı olabilir.

CEVİZ

Cevizin faydaları saymakla bitmez. Günlük hayatımızın bir parçası olan ceviz, tükettiğimiz çikolata, kurabiye, kek gibi birçok üründe yaygın olarak kullanılır.
Düzenli ve bilinçli bir şekilde ceviz tüketimi insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamaktadır. Kolesterolün dengelenmesinden kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydaları vardır. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde cevizin içerdiği maddeleri kullandığı bilinir.
Cevizin içerdiği yüksek derecedeki bazı zengin vitamin ve elementler genel anlamda sağlığımızın korunmasını sağlamaktadırlar. Fakat özellikle yüksek derecedeki Omega 3 yağı asidi ve E vitamini türü olan gama-tokoferol gibi elementler başta kolesterol olmak üzere, kalp çevresinin temizlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.
Ceviz çok az sayıda besin türünün içerdiği çok güçlü antioksidan görevi gören elementler içerir, bunlardan birisi olan aminoasitler kalp sağlığının korunmasına yardımcı olurken, omega 3 yağının içerdiği alfa-linolenik asit patolojik kan pıhtısını önemli ölçüde engeller.
Günde ortalama 3 ceviz tüketen bir kişi kalp sağlığı için çok önemli bir önlemi almış olur, ayrıca, günlük olarak tükettiğiniz 3 ceviz  kan şekeri ve kolesterol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.
Araştırmalar, günde ortalama 40 gram ceviz tüketen kişilerin kardiyovasküler riskini azalttığını ortaya koymuştur

LİMON

Limonun hastalıkların tedavisinde kullanılması çok eski çağlara dayanmaktadır.
Günümüzde limonla ilgili yapılan araştırmalar hala devam etmekte ve her 
araştırmada da neredeyse yeni bir faydası ortaya çıkmaktadır.  
Yüzyıllardır birçok medeniyetler tarafından tıbbi amaçlı 
olarak kullanılan limon, sofralarda daha çok salata ve 
çorbalara karıştırılarak tüketilmektedir.

PERSONAL TRAINING - CORPORATE FITNESS - NUTRITIONAL ADVICE - WEIGHT LOSS - MUSCLE TONE - CORSE STRENGTH - POSTURE CORRECTION - CARDIO FITNESS

bottom of page